Als Goudbug (Goudkever) slaat je hart een slag over als je het woord goud hoort. Zo niet, dan is dit waarom het wel zou moeten!

U doet uzelf te kort als u geen edelmetalen heeft in uw portefeuille. Maar dat geldt ook voor contant geld in uw portemonnee. Want het kan zomaar zijn dat de overheden contant geld verbieden in verband met Corona of de pinautomaten op slot gooien.

Ik ben van mening dat wij allemaal dol op het gele metaal moeten zijn. Ik blijf bij mijn standpunt dat dit de enige echte vorm van echt geld is, en dat het de basis zou moeten vormen voor een goed opgebouwde portefeuille.

Ik heb het al eerder gezegd op mijn blog " johnovergeld.nl ", en ik herhaal het hier nog een keer: ik vind dat 10% van je portefeuille moet worden toegewezen aan edelmetalen. Dus niet alleen goud, maar ook zilver. De zilver/goud ratio is zo rond de 100 en dus historisch heel erg hoog. Overigens sta ik niet alleen in deze mening; ook vermogensbeheerders en andere beleggings-strategen verkondigen dit.

Het zou me dan ook niet verbazen als er investeerders / beleggers zijn die bij het woord 'goud ’ ongelovig hun hoofd gaan schudden. Er zijn investeerders die niet geloven dat er iets speciaals is aan goud. Welnu, dat is het dus wel! Goud bestaat al 3000 jaar als betaalmiddel en dat kan geen ander betaalmiddel goud nadoen. Daarnaast kent goud geen tegenpartijrisico.

Ik houd zelf van inkomstengenererende dividendaandelen zoals Shell op dit moment. Goud biedt echter geen dividend aan en het gele metaal verdient ook geen rente voor u. Uiteindelijk is goud overgeleverd aan vraag en aanbod. Om nog maar te zwijgen van marktmanipulaties, die elk bestaand investerings product beheersen en beïnvloeden. Helaas de waarheid, de Deutsche Bank en de ING zijn de baas in Europa. Met zoveel derivaten die niet gereguleerd zijn, kunnen de markten alle kanten opgeschoven worden door de grote jongens.

Dus ik zou het je niet kwalijk nemen dat je sceptisch bent over mijn claims over goud. Maar het feit is dat goud het momenteel beter doet dan in de afgelopen jaren en ik ben er van overtuigd dat wij een mooie toekomst tegemoet gaan zien.

Vraag en aanbod: De vraag naar goud overtreft al enkele jaren het nieuwe aanbod. Er wordt dus met name door centrale banken veel goud aangekocht. Heel humoristisch, ze kopen het met geld dat ze zelf creëren (drukken), dat kost dus niets en je krijgt er echt bezit voor terug! Wat wil je nog meer.

Hoewel goud een aantal industriële toepassingen heeft (niet zoals palladium of zelfs platina. maar dat is een verhaal voor een andere dag), staan juweliers in de rij voor het edelmetaal, direct gevolgd door investeerders - vooral centrale banken zoals ik net aangaf, zijn de kopers van goud. Ook de grote fondsen van olielanden, zoals die van Saoedi-Arabië kopen graag goud bij UBS en Credit Suisse.

Centrale banken hebben in 2018 zelfs een recordhoeveelheid goud gekocht. Vervolgens braken ze dat record opnieuw in 2019 en 2020 gaat ook een mooi jaar worden. Volgens de World Gold Council kochten centrale banken meer goud dan dat ze gedurende tien opeenvolgende jaren voorafgaand aan hun koopwoede hebben verkocht, toen ze nog verkochten!

Omdat mijnwerkers de vraag niet kunnen bijhouden, vertrouwen zowel juweliers als investeerders op 'gerecycled' goud zoals van Unicore, maar dat is een betwistbaar punt als het merendeel van het goud in de centrale bankkluizen wordt opgeslagen.

Alleen al dat feit zou ervoor moeten zorgen dat de goudprijzen veel hoger door moeten stijgen. Maar zelfs dan kunnen beleggers, centrale banken en instellingen nog steeds terughoudend zijn om hun schat (het goud dus) te verkopen; vergeet niet dat een index zoals GLD papier goud is en ik dat niet beschouw als echt goud. Hoe dan ook, de vraag naar goud zal gaan pieken. Mijn motivatie ziet u hieronder en ik hoor graag wat u ervan vindt.

Wanneer slecht nieuws de wereld bedreigt of er virussen rondwaren, zullen de goudprijzen stijgen. In feite begon de meest recente piek van goud dankzij de angsten van het coronavirus eind februari, toen deze gevoelens eindelijk Beursplein 5 bereikten .

Dat komt omdat mensen meer vertrouwen hebben in het goud en zilver dan in iets anders. Tenminste zo zou het moeten zijn. En als meer mensen vertrouwen hebben in goud - vooral tijdens een wereldwijde crisis -en als ze het verschil tussen harde valuta en fiat-valuta echt zouden begrijpen, dan zou goud nu 20.000 dollar per troy ounce moeten zijn.

Geld wat de DNB uitgeeft of de ECB is zgn Fiat Currency of ‘Fiat-valuta’, hetgeen betekent dat niets de waarde ervan ondersteunt’. Je moet Willem Lex en Mark R maar vertrouwen, of Christine L. De enige reden waarom een ​​biljet van € 50 iets waard is, is bijvoorbeeld omdat de EU Commissie zegt dat het zo is. (Ahem ... Bedankt, Van Rompuy, voor het overmaken van miljarden naar de moslim broederschap.)

Dan is er de harde valuta die eigenlijk aan goud is gebonden: Een regering met een harde valuta kan maar zo veel valuta drukken, de totale waarde van haar valuta wordt beperkt door de hoeveel goud die de regering bezit. Dus niet zoals nu het geval is dat iedereen een reden bedenkt waarom zij nog even de ponzi kunnen vergroten.Maar als het gaat om fiat-valuta? Overheden zijn vrij om bij te drukken en dat doen ze dan ook!

Grappig is dus dat geld onderhevig is aan inflatie en deflatie. Goud bezitten is een manier om je tegen dat risico in te dekken. Populair gezegd het zgn hedgen.

Daarom kopen centrale banken zoveel goud, die van Zwitserland koopt zelfs mijnaandelen en die van Japan heeft de hele effectenbeurs gekocht met zelf gecreëerde valuta. De huidige lage rente speelt ook een rol, voor het eerst is de 10 jaars rente negatief op Japanse staatsobligaties.

Hoewel centrale banken van oudsher vertrouwen op de stabiliteit van staatsobligaties, geven veel overheden obligaties uit met een negatieve rente. We zien dat ook in de eurozone! Nederland, Duitsland en de VS zullen wel volgen.

Dit betekent dat kopers minder terugkrijgen dan dat ze voor hun obligaties hebben betaald. Dus hoewel goud geen rente betaalt, verdient het de voorkeur om geld te verliezen! Als u of uw pensioenfonds negatieve rente krijgt op uw of hun geld, dan verliest u dus gegarandeerd geld! Niet alleen de negatieve rente, maar ook inflatie en box 3 heffing.

Het is dus beter om het goud vast te houden, wat er ook met de prijs gebeurt. Dat vergroot natuurlijk alleen maar de kloof tussen het beschikbare aanbod en de vraag, wat als effect heeft dat de goudprijzen onvermijdelijk zullen stijgen.

Hogere prijzen voor edelmetalen zouden geweldig moeten zijn voor bedrijven die goud delven, goudmijnen dus, maar dat is niet echt gegarandeerd. Hoewel ik persoonlijk van mening ben dat goudmijnaandelen nu wel koopwaardig zijn. Zelf heb ik met name B2gold en New Mont mining.

Mijnbouw is een riskante en dure onderneming, en bedrijven kunnen failliet gaan om redenen die niets te maken hebben met de prijs waarvoor goud wordt verkocht; denk daarbij aan idioten van overheden die ervoor zorgen dat mijnbouwbedrijven stil worden gelegd of niet vrij over hun geld kunnen beschikken zodat ze geen brandstof kunnen kopen voor hun machines .

Mijnbouwbedrijven hebben een zware strijd te leveren gezien de onzekerheid over het vinden van goudaders, het voorbereiden van het land, het verkrijgen van vergunningen enzovoort. In feite besteden de meeste mijnbouwbedrijven die hardrock mijnen bijna $ 850 a 1.000 voor elk troy ounce goud die ze uit de grond halen. Voor oppervlakte mijnen ligt de prijs zo rond de 300 à 450 dollar. Het kan zelfs nog beter als je een bestaande mijn overneemt waar de vorige mensen rond het gat in de grond al heel veel geïnvesteerd hebben, maar het hebben kunnen volhouden.


Uitgelicht

Olieprijzen in de min. En nu?