De olieprijs noteerde vannacht op een gegeven moment meer dan 30% in de min. Dat is de grootste daling ooit. Een waar record.

De beurzen in Europa hadden ook een superdaling, één van de snelste dalingen van de beurzen. Er is zeker wat aan de hand en naar ik vrees ook voor alle dikke pensioenfondsen en hun heren met dure grijze pakken en gemanicuurde nagels. De pensioenen moeten straks gekort worden, maar hún salarissen niet. De vraag naar olie was al gezakt door de afnemende vraag in China door onder andere het Coronavirus. Saudi-Arabië is ook lekker bezig met het spelen van extra geopolitieke spelletjes, want Rusland is volgens koning Fahd het vriendje van Iran en dat mag niet.

De Saudi’s zijn bezig om de oliekraan nog wat verder open te draaien en zodoende de boel in elkaar te laten storten. Jammer dat u vrijdag niet short gegaan bent. Als u dat wel heeft gedaan, gefeliciteerd!

Deze daling van de olieprijs heeft grote gevolgen. Met name voor de Amerikaanse schaliebedrijven die het zwaar gaan krijgen. Zij hebben vaak een prijs nodig van 60 dollar per vat. Dat wordt einde oefening in Texas! Goudmijnen zijn voordelig door het bloedbad op de beurs vorige week. Niet omdat het slecht gaat met de goudmijnen, maar mensen kregen margin calls. In dat geval verkoop je niet wat je wilt, maar verkoop je wat je kan. Eén component is de energie. Zoals u weet gebruiken goudmijnen veel diesel. Het zou fijn zijn als onze mijnen gebruik konden maken van de lage prijzen op de oliemarkt. De productiekosten bestaan namelijk voor een kwart uit olie en de prijsdaling van de voorbije weken zorgt dat de marges beter worden. Ik schat dat de gemiddelde goudmijn $100 tot $200 extra gaat verdienen aan iedere ounce die ze mijnen.

Dus op 2 fronten zijn de marges verbeterd: één door de stijgende goudprijs en twee door een extra boost door de dalende olieprijs. De valuta’s van bijvoorbeeld Ghana en Tanzania zijn de voorbije dagen ook nog eens in waarde gedaald. Dat is ook gunstig. Onze goudsector komt zo in een positiever scenario terecht en heeft nu op alle mogelijke manieren de wind in de rug.


Uitgelicht

Olieprijzen in de min. En nu?