Of u Trump liefhebt of haat, ik zelf vind hem grappig, u kunt niet ontkennen dat hij super is geweest voor het creëren van investeringsmogelijkheden. Het Trump news du jour gaat over zijn gesprek met de nieuwe president van Oekraïne en mogelijk ook met de president van China, wie zal het zeggen.

Maar het nieuws waar u als belegger op moet letten, is de handelsoorlog die nu al een tijdje speelt en de tarievenstrijd met China.Trump heeft tarieven gehanteerd die variëren van 10% tot 30% op meer dan een half biljoen dollar aan Chinese invoer. China heeft wraak genomen met vergelijkbare - maar op veel kleinere schaal (geschatte $ 110 miljard) - tarieven op Amerikaanse goederen die China binnenkomen. Bovendien lijkt Trump bereid de handelsoorlog te intensiveren. De verwachting is dat hoe langer en pijnlijker de tarieven zijn, hoe meer invloed hij zal hebben bij aanstaande handelsbesprekingen, hij doet dat niet als politicus maar als doorgewinterde zakenman in het O.G., als de banken klem zaten met Trump dan kon hij nog wat extra lenen want je kunt beter 1 miljard dollar schuld hebben dan 400.000 dollar bij de bank. Die techniek gebruikt hij nu ook.

Al dat harde retoriek en getwitter doet niet alleen de Amerikaanse aandelenmarkt schrikken. Het heeft ook de Chinese aandelenmarkt negatief in zijn greep. Sinds de piek van april heeft de iShares MSCI China ETF (MCHI) - die middelgrote en grote ondernemingen in China volgt - ongeveer 15% van zijn waarde verloren.De meeste Wall Street-experts verwachten dat de Chinese aandelen een stuk lager zullen dalen. Maar ik denk dat ze het mis hebben. Mijn suggestie is eigenlijk om ...Koop de angsten, Chinese aandelen zijn aantrekkelijk vanwege het pak slaag dat ze hebben gekregen op basis van angsten over de handelsoorlog en een algehele vertraging van de economische groei in China. En ja, de Chinese groei vertraagt ten opzichte van voorgaande jaren. Maar hun economie groeit nog steeds met meer dan het dubbele van het tempo van de Verenigde Staten en zeker dat van Europa haalt het er helaas niet bij! En in tegenstelling tot de VS, die vaak op gespannen voet lijkt te staan met Big Tech, hanteert de Chinese overheid de tegenovergestelde tactiek. Het giet miljarden in "geavanceerde technologie, kunstmatige intelligentie, quantum computing en biotech", aldus The Economist.En op dit moment ziet een trio van China's grootste technische aandelen - Alibaba (BABA), Tencent (TCEHY) en Baidu (BIDU) - er bijzonder aantrekkelijk uit. Alibaba is de Amazone van China, een e-commerce-gigant die groeit als een wiet. In het tweede kwartaal van dit jaar zag Alibaba zijn inkomsten met 61% stijgen op jaarbasis.Tencent is de Facebook van China. De sociale netwerksite is ook een zeer populaire online gaming-site en het op een na grootste platform voor mobiel betalen in China.Baidu is de Google van China en rapporteerde een stijging van 32% op jaarbasis van de omzet in het tweede kwartaal.Trouwens, al deze drie aandelen worden in de VS verhandeld, dus je hebt geen speciale Honkong of China account nodig om ze te kopen.Dat maakt het net zo gemakkelijk om ze te kopen als Amazon-, Facebook- en Google-aandelen. Bijvoorbeeld met een Lynx of deGiro account. De echte traktatie is dat het veel goedkoper is om ze te kopen dan om hun Amerikaanse tegenhangers.

Amazon amzn 1,739.65 Alibaba (baba) 170
Facebook FB 180 Tencent (tcehy) 41
Alphabet googl 1210 Baidu (bidu) 104
Prijzen in dollars slotkoersen volgens yahoo
Koers van 04 oktober 2019

Daarom denk ik dat die 'experts' van Wall Street die verwachten dat de Chinese aandelen lager gaan, gek zijn. De handelsoorlogangsten zullen niet eeuwig duren. En als ze weg ebben, zouden deze bedrijven alleen nog meer groei moeten laten zien. China trad in 2001 toe tot de Wereldhandelsorganisatie. Destijds was het BBP slechts 13% van het Amerikaanse BBP. Het is vandaag gegroeid tot 60%. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat het tegen 2023 88% zal zijn en ergens in de jaren 2030 de VS zal inhalen. Ik praat met veel beleggers over de hele wereld. En hoewel China na de VS al de op een na grootste economie ter wereld is, hebben de meeste van hen geen enkel aandeel in Chinese aandelen. Dat is dom, net zoals geen belang in goud of een goudmijn hebben. Elke langetermijnbelegger heeft een substantieel belang in China nodig. En de recente daling geeft u de mogelijkheid om een aantal aandelen te kopen op niveaus die we misschien nooit meer zullen zien nadat de handelsoorlog voorbij is. Dat betekent niet dat Chinese aandelen in de tussentijd niet lager kunnen gaan. Maar tegen deze prijzen zien Chinese aandelen er zeker uit als een koopje voor mij. Dit is mijn persoonlijke mening en geen advies want ik mag geen adviezen geven. U moet zelf op onderzoek uit.


Uitgelicht