Cisco werd verpletterd in 2001 nadat veel van haar dotcom-klanten failliet gingen. Dat zorgde voor een scherpe omzetdaling, wat leidde tot een dramatische duik van de aandelenkoers.

Iedereen zat in de internet "loodgieter" Cisco Systems (CSCO) het was  jaren lang de "no-brainer stock" om in je portefeulle te hebben tijdens de dot-com-bubbel in de late jaren 1990 tot het WOL fiasco zo ongeveer.  Alle  top beleggingsfondsen hadden  aandelen Cisco. Toen knalde de zeepbel ... en Cisco's aandelen werden slachtoffer van deze knal. Het aandeel daalde bijna 90% in de daaropvolgende zo genaamde berenmarkt. Het is nog steeds niet hersteld tot zijn dotcom-piek van $ 80 per aandeel. Vandaag wordt het aandeel verhandeld op ongeveer $ 46 a 48 dollar per per aandeel.  

Cisco werd absoluut goed gemanged, was toen de concurrentie ver vooruit, groeide snel en had een gezonde balans. Iedereen dacht dat het de beste onderneming op aarde was. Maar als iedereen in investeringsland denkt dat een investering een no-brainer is, moet je dat in twijfel trekken en snel wat puts kopen om je risico af te dekken. Dat deden de meeste dus niet en niet alleen particulieren kan ik u uit eigen ervaring vertellen. 

Dit kan ook binnenkort gebeuren met andere bedrijven, Google en Facebook bijvoorbeeld. Veel start ups in Silicon Valleyi investeren tegenwoordig grote delen van hun opgehaalde durfkapitaal  om te adverteren op Facebook (FB) en Alphabet's (GOOGL) Google om de hoge zichtbaarheid te behouden die ze nodig hebben om  hun IPO te doen slagen. Als ze allemaal failliet gaan,  we zien dat deze week met Weworks.  Facebook en Google  zullen dan die inkomsten verliezen die al de nieuwe dot.com bubble bedrijven daar uitgeven.

Dat is mijn opinie en die hoeft niet overeen te komen met die van u. Facebook en Google zijn tegenwoordig lang niet zo duur als Cisco op het hoogtepunt was, dat staat vast maar ik geloof nog steeds dat de dalende omzetgroei tot lagere waarderingen zal leiden en logischerwijs tot lagere koersen tenzij er een plunge protectie team of een centrale bank de aandelen koopt.

Ik weet zeker dat velen mijn opinie niet zien zitten want het past niet bij hun visie of gevoel. Maar ik wil u de volgende overweging meegeven; ik hoop dat u geen gebrek aan verbeeldingskracht heeft. Niemand kan zich tegenwoordig voorstellen dat Facebook, Apple (AAPL), Amazon (AMZN) en Google niet eindeloos zullen groeien en domineren op de markten, maar voor iedereen die aandelen heeft in deze ondernemingen is het misschien tijd om een verzekering te kopen. Uw broker weet hou dat moet als u dat zelf niet weet.


Uitgelicht

Olieprijzen in de min. En nu?