Veel Main Stream columnisten en commentatoren waarschuwen voor de enorme staatsschuld van Amerika - $ 22 biljoen en meer.


President Trump zegt dat lagere rentetarieven de last zullen verlichten. En vrijwel iedereen zegt dat het een reëel gevaar is. Ze hebben gelijk.
Maar in de Verenigde Staten zal de volgende schuldencrisis waarschijnlijk niet beginnen. Overigens ik denk dat er nog een 0 bij moet want er is nog iets wat nog niet gefund is maar wel beloofd. Nederland heeft het ABP. De V.S. heeft alle militarien en ambtenaren ook pensioen toegezegd maar er geen premie voor gespraard volgens mij.
Evenmin is het Venezuela of Argentinië. Hoewel ze al in een schuldencrisis verstrikt zijn, is hun totale schuldenlast te klein om het financiële systeem aanzienlijk te beïnvloeden.
In de wereldwijde wedstrijd 'meest waarschijnlijk om een ​​schuldencrisis te starten', is het land dat het meest wordt genoemd door experts Italië. En dat zou best een waar kunnen zijn.
Het is de derde grootste economie in Europa, alleen overtroffen door Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

In de wereld staan ze op negende plasts en behoren ze dus bij de 10 grootste economien ter wereld, groter dan de economieën van Canada, Rusland en Zuid-Korea.
En toch is de schuld het ergste van Italie alle grote economieën hebben minder schuld behalve Japan. Met bijna 135% van het bbp is het een reuze molensteen om de nek van Italie.
Met andere woorden, als al het andere is gelijk blijft voor Italie, en als Italie 1% van de jaarlijkse productie zou gebruiken om haar schulden te betalen - iets waar niemand het over heeft - zou het 135 jaar duren voordat het schuldenvrij zou kunnen zijn.
Dit is de reden waarom The New York Times een artikle heeft geschreven dat "zinkend vertrouwen in de solvabiliteit van Italie financiële kettingreacties kan veroorzaken die voor regeringen en centrale banken moeilijk te controleren zijn".
En daarom heeft Euromoney Italië de laagste kredietwaardigheid van alle grote economieën ter wereld gegeven:
Op basis van de Euromoney Credit Ratings (ECR) scoort Italië lager dan Portugal, een van de zwakste economieën in Europa.
Het staat zelfs lager dan Cyprus, waar de meest recente financiële crisis zo ernstig was, dat miljarden spaartegoeden direct in beslag werden genomen. Met een mooi woord bail in, wat neer kwam op het stelen van de spaar te goeden van de particulieren. Jeroen Dijsselbloem heeft zijn sporen na gelaten.
De schuldenproblemen van Italië zijn grotendeels de oorzaak van de terugkerende strijd van Italië met de Europese Unie. Het is wat de nooit eindigende politieke crisis van Italië drijft, net alleen de begroting maar nu ook de migranten crisis die zich het zwaarst doet gelden in Italie.
Het is waarschijnlijk dat Italie het epicentrum van de volgende Europese schuldencrisis wordt.
Wat voor maatregelen kunt u nu nemen. Blijf dicht bij huis. Zoek een rendement dat de inflatie en belastingdruk compenseerd.
Slimme investeerders halen hun geld weg uit de Zuidelijke landen zoals Italië, Spanje en Portugal.
Ze verplaatsen dit angstgeld (vluchtkapitaal) naar veiliger havens, dat is ook verstading voor de Nederlanders. Er zijn genoeg leuke investeringen dicht bij huis. Ik zeg altijd u moet er heen kunnen rijden binnen 2 uur (als er geen file staat)
En onder die veiligere havens zijn twee grote activaklassen - goud en obligaties van alternatieve investeringen. Normale obligaties zoals staat obligaties leveren niet voldoende op om de inflatie en belasting te compenseren
Dat verklaart waarom goud meer dan $ 1500 per ounce is gestegen. En het is ook een belangrijke factor achter de nieuwe obligaties op de markt. Maar u moet zelf heel goed onderzoeken welke obligaties voor u geschikt zijn want er zijn ook aanbieders die niet zo zorgvuldig met uw geld omgaan. Als u toch in het buitenland wilt beleggen doe dan gedegen onderzoek en ga alleen in zee met die bedrijven die, als u dat wenst. u ook kunt bezoeken.
Vraag ook door naar het management van de fondsen waarin u investeerd.


Uitgelicht

Olieprijzen in de min. En nu?