De knijpkat is een soort zaklantaarn met dynamo, zonder batterij. Mijn opa en oma hadden er een. Zij hadden ook de honger winter mee gemaakt. Voor degene die niet weten wat een knijpkat is het is een kat om in te Knijpen, je laat het werken door voortdurende knijpbewegingen.

Produceert niet alleen licht, maar bij iedere kneep ook een soort gejammer (huilend gezoem). Alsof je een kat hoort jammeren. Vandaar de naam.
Verduistering was verplicht zodat de Engelse niet konden zien waar de huizen waren.Zo'n knijpkat is handig voor op straat. Het kan daar aardedonker zijn, vanwege de verduistering. Er is geen straatverlichting, en er mag geen licht uit de huizen naar buiten schijnen. Heel flauwe lichtjes, zoals van de knijpkat, zijn wel toegestaa

Geallieerde nachtvluchten

Ook de tram heeft alleen minimale binnen- en buitenverlichting, een spookachtig gezicht. Die dient om geallieerde nachtvluchten te bemoeilijken; de piloten oriƫnteren zich onder meer op de ligging van steden en dorpen. Tom Tom was er nog niet dus gewoon naar beneden kijken was de usance.

Geen elektriciteit

In de Hongerwinter van 1944-1945 houdt trouwens alle verlichting op, eenvoudig omdat er vrijwel geen stroom meer is. Dan is de knijpkat dus ook heel handig. Zelfs de katten en honden waren opgegeten!
Nu komt er een nieuwe hongerwinter aan volgens de klimaat experts van de V.N. maar ook als er geen hongerwinter aankomst maar gewoon de stroom uitvalt omdat alle zonnepanelen het netwerk overbelasten is een moderne knijpkat handig.

U kunt hier uw knijpkat aangeschaffen in geval van nood.

Uitgelicht